
Ik hou van zoet maar leef ook een gezonde leven. Hoe ik dat doe? Door zelf heerlijke, gezonde dingen te bakken! Deze gezonde banaan citroen cake is een van mijn favoriete!
Doordat je lekker veel citroen gebruikt is de cake een smaak explosie! Het doet me denken aan het voorjaar en als ik een stuk eet waan ik me daar dan ook even, wat heerlijk is nu we in de winter zitten.
De cake is eigenlijk gewoon een gezond bananen brood. We gebruiken volkoren granen als havermout en boekweitmeel. Deze zorgen ervoor dat je een lang verzadigd gevoel hebt en dragen bij aan een goede darm gezondheid. De cake is zoet door de bananen en een klein beetje kokosbloesem suiker. Kokosbloesem suiker heeft een karamel achtige smaak en bevat meer mineralen dan reguliere suiker. Heb je dit niet in huis? Dan kan je ook prima gewone suiker gebruiken.
Nodig
- 1 cup boekweit meel
- 1 cup havermout
- 1/2 cup kokosbloesem suiker
- 1/3 cup olijfolie
- 3 rijpe bananen
- 1/4 cup (plantaardige) yoghurt, ik gebruikte kokos yoghurt
- Rasp van 1 citroen
- Sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille extract
- 3/4 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel bakpoeder
- Snuf zout
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad
Doen
- Maak van het lijnzaad flaxeggs. Doe het lijnzaad samen met 7 eetlepels warm water in een kommetje en laat 5 minuten staan
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Rasp de schil van de citroen
- Bekleed een cake vorm met bakpapier
- Maak ondertussen van de havermout havermeel. Doe de havermout in een blender en blend tot een fijn meel.
- Meng in een grote kom het boekweit meel, havermeel, suiker, baking soda, bakpoeder en zout
- In een andere kom: doe de bananen en prak ze met een vork glad
- Voeg hier de olijf olie, yoghurt, vanille, citroen rasp, citroen sap en flaxeggs aan toe. Meng goed
- Giet het bananen mengsel in de kom met meel en spatel dit door elkaar heen tot al het meel is opgelost
- Giet dit mengsel in de cake vorm
- Bak voor 50-60 minuten tot de cake goud bruin is