
Toen ik vroeger nog veel bezig was met lijnen, afvallen en regelmatig eetbuien had, keek ik altijd jaloers naar de fitgirls op mijn Instagram.
Hoe kon het dat deze meiden zó véél discipline hadden? Ik kon gewoon niet stoppen met eten als ik eenmaal een blokje chocolade had geproefd….
Iedere maandag probeerde ik het weer, maar doorzetten lukte gewoon niet….
Tegenwoordig heb ik geen eetbuien meer en kan een reep chocolade een maand open in de kast liggen.
Wat is er verandert? Niet mijn discipline, ik heb niet het gevoel dat ik nu gedisciplineerder met mijn eten omga.
Het enige wat er veranderd is, is mijn strategie!
Deze strategie berust op twee elementen: je mindset en gewoontes.
Gezonde mindset
Als ik terugkijk op mezelf in die dieet- eetbui cirkel en hoe ik nu met eten omga is het grootste verschil dat ik mijn mindset heb verandert.
Ik heb mijn mindset verandert van “ik mag niet” naar “ik wil niet”.
Ik heb mezelf onvoorwaardelijke toestemming gegeven om alles te eten, ik mág alles! Doordat ik alles mag, heb ik zelf weer de controle en kan ik ook zelf bepalen wat ik wil.
Ik hoef dus niet meer op discipline te vertrouwen maar ik maak zelf bewust keuzes over wat ik wel en niet wil. Ik geniet van voedzame voeding waardoor ik soms geen behoefte heb aan iets extra’s. Als ik wel iets extra’s wil geniet ik daar van!
Ook is de hoeveelheid verleidingen afgenomen. Omdat ik alles mag eten, kies ik alleen het aller lekkerste. Ik eet niet meer omdat het er is of omdat dit mijn enige kans is omdat ik maandag weer strak in het regiem ga. Door de onvoorwaardelijke toestemming om alles te eten, is er geen reden om het perse nu te doen. Als ik op een verjaardag ben en er is taart, is dat geen reden om taart te eten. Want als ik morgen zin heb in taart ga ik naar mijn favoriete koffie tentje en koop ik een stuk van mijn favoriete taart.
Door vanuit overvloed naar eten te kijken, denk ik ook niet meer vanuit “arme ik” gedachtes over mezelf. Vroeger was eten een strijd. Ik mocht dit wel en dit absoluut niet. Als mensen om me heen iets aten uit het lijstje “mag ik absoluut niet”, had ik het altijd met mezelf te doen. “Arme ik, ik kom al aan als ik aan een taartje ruik, “arme ik”. Dit triggerde dan juist toestemmende gedachten als “ik verdien dit” of “het kan wel een keertje”. Zo at ik dan toch iets wat ik eigenlijk niet wou eten, alleen omdat ik het zo met mezelf te doen had, ongeacht of ik hier echt zin in had. Daarnaast had ik mezelf voorgenomen om het hierna nooit meer te doen en was dit dus “mijn laatste kans” om dit te eten.
Doordat ik nu van mezelf alles mág eten, heb ik veel meer ruimte om te voelen en na te gaan of ik ook iets wíl eten.
Gezonde gewoontes
Ook mijn gewoontes op het gebied van eten zijn veranderd. Ik heb tal van oude, ongezonde, gewoontes doorbroken en nieuwe, gezonde, gewoontes aangeleerd.
Gewoontes zijn gedrag dat je uit oefent zonder er bij na te denken. Je doet het omdat je het nou eenmaal doet. Denk bijvoorbeeld aan tandenpoetsen of in de loop van de ochtend een stuk fruit eten.
De belangrijkste gezonde gewoontes die ik mezelf heb aan geleerd zijn: luisteren naar mijn honger en verzadigingsgevoel, bewust en rustig eten, focussen op het voeden van mijn lichaam inplaats van zo min mogelijk calorieën eten.
– Luisteren naar mijn honger en verzadigingsgevoel was een game changer. Tijdens diëten was ik altijd gewend om op bepaalde tijden bepaalde porties te eten, ongeacht wat mijn lichaam voor signalen gaf. Tegenwoordig eet ik pas als ik trek heb en honger voel. Dat betekend niet dat ik super hongerig ben en sta te trillen op mijn benen, nee, ik eet als ik net iets meer dan een beetje trek heb. Ook laat ik hoeveel ik eet niet meer door een ander bepalen. Ik eet tot ik verzadigd ben. Dat betekend niet dat ik moet uitbuiken of mijn broek los moet doen. Na het eten wil ik me verzadigd voelen en nog makkelijk 5 kilometer kunnen wandelen. Comfortabel vol dus.
In deze gratis cursus leer ik je hoe jij meer op gevoel kan gaan eten!
– Bewust en rustig eten is ook een gewoonte waar veel mensen niet aan denken als ze gezonder willen leven. Maar wist je dat het 20-30 minuten doet voordat de signalen van je maag naar je hersen gaan dat je vol zit en jij je verzadigd voelt? Als je snel eet kan je deze signalen maar zo mislopen. Rustig eten is daarom onmisbaar als je meer naar je verzadigingsgevoel wilt luisteren. Daarnaast proef je veel beter als je rustig en bewust eet en kom je er dus ook meer achter wat je echt het aller lekkerste vind!
– Focus op voeden in plaats van zo min mogelijk calorieën eten. Iedere dag stel ik mezelf de vraag “wat is de meest voedzame keuzes die ik voor mezelf kan maken”. Iedere dag check ik dus even in bij mijn lichaam en kijk ik naar wat ik op dat moment nodig heb. Dat deed ik eerder nooit, het enige waar ik mee bezig was, was met het maken van keuzes die me zo min mogelijk calorieën opleverde. Gek genoeg zorgde die keuzes er vaak voor dat ik op lange termijn veel meer calorieën binnen kreeg. Dat ga ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ik had bijvoorbeeld om 15 uur zin in iets zoets, het liefst chocolade. Maar inplaats van een stukje chocolade te nemen, koos ik voor een appel. De zin in zoet verdween niet, dus nam ik daarna een rijstwafel met pindakaas. Ook daarna bleef de zin in zoet. In de loop van de avond kon ik me er niet meer tegen verzetten en at ik een reep chocolade op. Dit leverde me veel mee calorieën op dan wanneer ik om 15 uur naast die appel ook een paar blokjes chocolade had gepakt. Ook had het me dan veel minder strijd gekoste en had ik een beter gevoel over mezelf gehad. Voedzaam is naast voedzaam voor je lichaam dus ook voedzaam voor je mind!
Door deze mindset en gewoontes ben ik al tijden af van mijn eetbuien en zit ik lekker in mijn vel. Wil je dit ook? Als jij je eigen risico al hebt gebruikt, start je tijdens de eind jaar actie al met 3 uur coaching voor €33,33 per uur! Klik hier om een kennismakingsgesprek in te plannen!